Selectează o Pagină

De fiecare data cand am ocazia sa facem ceva coptura in casa imi place sa fac cozonac (o sa povestesc despre el in alt articol) sau placinte.

Mirosul de coptura imbinat cu branza dulce parca deja salivez numai cand ma gandesc .

De regula imi ies aproximativ 20 placinte la o tura de aluat facut, pentru o familie de 4 persoane uneori nu sunt destule :).

placinte moldovenesti
placinte la copt

Reteta nu este deloc usoara pentru ca aluatul trebuie framantat aproximativ 20 min pana devine elastic, dar partea cea mai migaloasa este intinsul aluatului si impachetarea fiecarei patratele.

Sunt foarte multe metode de impletit placintele, noua de place cea invatata de la bunici. Eu prind colturile opuse ale patratului care in mijloc are o lingura de branza pentru placinte si le unesc intre ele, apoi celelalte 2 capete, iar la final reiau procesul cu capetele noi create.

Aluat

  • 2.5 kg Faina
  • 6-7 galbenusuri de ou
  • 3-400 g zahar
  • un cub de drojdie la 2 kg de faina
  • o lingurita de sare la 1kg de faina
  • lapte caldut (750 ml aprox)
  • esenta de rom
  • esenta de vanilie
  • zahar vanilat
  • coaja de lamaie sau de portocala
  • o lingura de smantana
  • ulei

L-am lasat la dospit aproximativ 1-2h

Umplutura de branza

  • 2.5-3 kg branza de vaci
  • 8-9 oua
  • Zahar dupa gust
  • Mirodenii
  • 1-2 maini de faina sa se lege
  • un pic de sare